Site yapmak? - Site nasıl yapılır?

Geçen günlerde bi ziyaretçimiz site nasıl yapılır diye bi soru yöneltmişti. O günlerde kendimi psikolojik olarak iyi hissetmediğimden dolayı yazı biraz gecikti. Gecikmeden dolayı kusurumuza bakmasın o arkadaşımız.

Site yapmak için ilk önce site ismi belirlememiz gerekiyor(siteadi.com/net/org/us/tk vs vs..). Site isminizi belirledikten sonra sıra belirlediğiniz site ismini almaya geliyor(ücretli/ortalama 25tl). Site ismi almanız için bi çok firma var. Ben tanınmış olanları yazayım siz istediğiniz firmadan alırsınız(isimtescil.net. natro.com)

Site ismini nasıl alacaksınız?
Yukarda vermiş olduğum sitelere girip üye olup(tc kimlik no ve kredi kartı gerekiyor) seçtiğiz alan ismini sorgulayıp daha sonra müsaitse(boşsa, başkası tarafından alınmamışsa) kredi kartı yardımıyla kendi isminiz üzerine kaydettiriyorsunuz.

Tabi site ismi almakla iş bitmiyor. Her sitede ne görüyorsanız; gördükleriniz belirli dosyaların yardımı ile karşınıza çıkan yazılımlardır. Bu yazılımların bulunduğu bi alan vardır. Bu alana host deniliyor. Sitede gösterilecek dosyaların bulunduğu kısım. Tabi bu alan için de ücret ödemeniz gerekiyor(aylık ortalama 25tl/ hostgator.com’dan temin edebilirsiniz).

Site ismini aldık, gerekli dosyaları bulunduracağımız alanı(host) da aldık. İş bitmedi; Aldığınız domain ismini host dnsleri yardımıyla alan ismi panelinizden host aldığınız firmanın dnslerine yönlendiricez(10dk-24saat arası yönlenir). Daha sonra hangi yazılımı kullanmak istiyorsanız onu hosta atacaksınız..

Hangi yazılımı kullanacaksınız (forum, portal, blog)? Eğer forum açmak istiyorsanız bir çok çeşit forum yazılımı var(vbulletin, smf, phpbb, mybb). Bunlarda bazıları ücretli. Portal oluşturmak istiyorsanız onun için de bir çok yazılım var, blog içinde vs vs..

Bizim sitemiz gibi site istiyordu girişimci arkadaşımız, bizim site worpress tabanlı blog(ücretsiz). Tema dosyalarını ftp’ye atıp host panelinden oluşturacağınız database ile kolayca kurulumu sağlayabilirsiniz(hoş herkes yapamıyor bu kurulumu o ayrı mevzu.)

Kurdunuz yine dert bitmiyor yok temasıydı, yok eklentisiydi vs vs bi ton sorun..

Önerebileceğim en basit yöntem; Basit ve ücretsiz blog sağlayan, yukardaki anlattığım özellikleri bulunduran ücretsiz sitelerdir. Örnek verecek olursak wordpress.com, blogger.com, blogspot.com, blogcu.com. Bu verdiğim adreslerden isminiz.uzantısı.com şeklinde kolayca kendinize blog açabilirsiniz(Ali için; ali.wordpress.com gibi).

Şimdilik bu kadar bilgilendirme yeter sanırım..

3 Responses to "Site yapmak? - Site nasıl yapılır?"

  1. Belki bu kadar bilgi yeterli sana göre ama bana göre değil.

    Öncelikle 1 site açmak için ciddi anlamda bir sebebiniz olmalı. Eğer bu konu da hiç bilginiz yoksa öncelikle şunu unutmayın öğrenmeniz gerekenler çok fazla.

    Bir siteyi açmakla amacınıza ulaştığınızı sanmayın bu iş uzun vadede gerçekleşeecek şeyler.

    Eğer para kazanmak gibi bir amacınız varsa haa bir blog kurdum da hemen para kazanayım koy reklamları gelsin para mantığı yanlış.

    Domaini : isimtescilden almayın - Natro daha kaliteli ve güvenli
    Host: Hostgator’u tavsiye etmiyorum , genel olarak adult siteler için daha ideal
    Leaseweb datacenterında ki sunucular bana göre daha iyi.

    Site açmadan önce forum ya da blog ne olduğunu iyice araştırın. Blog için destek ve bilgiyi wordpress-tr.com da bulabilirsiniz .

    Ücretsiz blog servislerinden ise blogger.com tek tavsiyemdir.

    Google ve diğer arama motorlarından ziyaretçi çekmek istiyorsanız da kesinlikle seo , özgünlük , güncellik , link , w3 gibi bir çok ayrıntılı konuyu incelemeniz gerekecek. Kimi zaman günleriniz hiç olacak belki de uyguladığınız tüm doğru strateji sonunda tek bir hatanız ile herşey boka saracak.

    O yüzden websitesi yapmak için tek gereken şey : SABIRLI OLABİLMEYİ BİLMEK. Zamanın değerini bilmek. Bilgi denilen şey zaten zamanla geliyor.

    YanıtlaSil
  2. site açmak kolay, verirsin parayı açarlar. siteyi yükseklere çıkarmak zor, paran olması lazım. seo felan yaptırman lazım. ben kendi sitemi ne umutlarla açmıştım ama para olmadığı için seo felan yaptıramıyorum

    YanıtlaSil
  3. Direk herşeyi olumsuza bağlamayın tamam seo vs gereklidir ama bunun içinde illa para olacak diye birşey yok zaten hazır sistemleri kullanıyorsanız bunların seolarınada ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz yok ben kendi html sitemi yaptımderseniz zaten onu da öyle büyük bir aktifliği olmaz google web araçlarından sitenizin haritasını falan tanıtırsanız tabiki bunlar bedava arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz

    YanıtlaSil